بررسی پروژههای ۲۰۱۴ کمیساریای عالی پناهندگان برای پناهندگان افغان در ایران
جلسه بررسی راه حلهای راهبردی برای پناهندگان افغان ۲۰۱۴ با حضور نمایندگان ۲۷ ارگان همکار کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، از جمله موسسه خیریه زنجیره امید ایران و با حضور آنتونیو در برج میلاد تهران برگزار شد.تاریخ: 1392/11/30
در این جلسه راه حلهای راهبردی برای پناهندگان افغان و پروژههای در دست اقدام کمیساریای عالی پناهندگان و ارگانهای همکار این کمیساریا مورد بررسی قرار گرفت.
راه حل های راهبردی برای پناهندگان افغان یک چارچوب استراتژیک منطقه ای می باشد که خواستار تلاش های مشترک عوامل کلیدی برای رسیدگی به وضعیت پناهندگان افغان (طولانی مدت ترین وضعیت پناهندگی جهان) می باشد. پس ازابداع آن در سال ۲۰۱۳ و بازبینی در سال ۲۰۱۴، اکنون راه حل های راهبردی آماده حرکت به سمت جلو می باشد.
به دلیل اهمیت خاص این استراتژی آقای گوترس، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، برای حمایت از این برنامه در جلسه ای که در این خصوص در تهران برنامه ریزی شده بود حضور یافتند. تمامی ارگان های مرتبط در رابطه این استراتژی از جمله سفارت ها، آژانس های سازمان ملل و سازمان های غیر دولتی ملی، بین المللی و سازمان های دولتی در جلسه حضور داشتند.
از جمله موسسات حاضر در جلسه موسسه خیریه زنجیره امید بود که در طول سال ۲۰۱۳ میلادی با همکاری اداره امور اتباع وزارت کشور و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد ۱۶۱ بیمار افغان مبتلا به بیماریهای قلبی، ارتوپدی و ترمیمی را جراحی و درمان کردهاست. موسسه خیریه زنجیره امید بر اساس اصل اساسی درمان برای همه کودکان بدون توجه به دین، نژاد و ملیت، در طول ۶ سال فعالیت خود به همه کودکان نیازمند مهاجر و پناهنده مراجعه کننده بدون هیچ تبعیضی و درست همانند کودکان ایرانی خدماترسانی کردهاست، که درمان بخشی از این کودکان با ملیت افغان (۱۶۱ کودک در سال ۲۰۱۳) با همکاری کمیساریای عالی سازمان ملل متحد صورت گرفتهاست.
«راه حل های راهبردی برای پناهندگان افغان ۲۰۱۴- مجموعه ای از پروژه ها» که تجمیعی از پروژههای پیشنهادی۲۷ ارگان شرکت کننده در این استراتژی هستند در حیطه بخش های به هم آمیخته آموزش، بهداشت و معیشت طراحی شده است و توسط کمیسر عالی آژانس پناهندگان ارائه شد.
اگر به یک وضعیت پناهندگی طولانی مدت به درستی رسیدگی نشود می تواند مشکل ساز شود. آقای گوترس که برای ارائه این مجموعه خود شخصاً به ایران آمدند به اهمیت «رها نکردن» مردم افغانستان تاکید نمودند و گفتند، «سال ۲۰۱۴ در ثبات کشور افغانستان نقش کلیدی خواهد داشت. این جهان تاب یک تغییر نا موفق در افغانستان را ندارد.»
آقای کمیسر همچنین به اهمیتی که کمیساریا به ایران به عنوان میزبان دومین بزرگترین جمعیت پناهنده در جهان می دهد و نیاز به اشتراک گذاری این بار مسئولیت تاکید کردند. ایشان خاطر نشان کرد: «ما میبایست فعالیتهای سخاوتمندانهای که دولت در زمانی که خود مشکلات زیادی دارد برای پناهندگان انجام می دهد را گسترش دهیم».
در ایران در سال ۲۰۱۴، راه حل های راهبردی بر روی «تواندمند سازی جوانان» تمرکز خواهد داشت. با وجود بیش از ۸۴۰،۰۰۰ پناهنده افغان، جوانان بزرگترین تعداد این جمعیت در ایران ساکن هستند. آنها نسلی هستند که آیندهشان تحت تاثیر این وضعیت پناهندگی طولانی مدت قرار گرفته است. در نتیجه با نگاهی دوردست باید آنها را با مهارتها، منابع لازم و علم و دانش مجهز کرد تا هنگام بازگشت به کشورشان نقشی در بازسازی آن داشته باشند.
آقای گوترس جلسه را با درخواستی صادقانه برای کمک در جهت اجرای راه حل های راهبردی برای پناهندگان افغان جهت تضمین آینده ای مثبت برای افغانستان خاتمه داد: «من باورم دارم که این مجموعه پروژه ها کمک مهمی است که بایست تبدیل به واقعیت شود و نمی توان آن را نادیده گرفت. حمایت هما شما را در "عملی "کردن آن می طلبم.»