هزینه سنگین عمل جراحی قلب 30 درصد کودکان ما را زنجیره امید تقبل میکند.
در گفتوگو با محمدرضا میرزا آقایان فوق تخصص جراحی قلب کودکان مطرح شدتاریخ: 1401/11/19
خبرگزاری خبرآنلاین در گفتوگو با دکتر محمدرضا میرزا آقایان رئیس انجمن علمی جراحان قلب ایران و جراح داوطلب قلب موسسه خیریه بینالمللی زنجیره امید، ضمن پرداختن به مسائل بهداشت و درمان در ایران، به نقش مؤثر زنجیره امید در درمان فوق تخصصی کودکان تأکید کرده است. در ادامه بخشهایی از این گفتوگو را میخوانید:
محمدرضا میرزا آقایان رؤیای کودکیاش جراحی قلب بوده است و از سال ۱۳۷۸ که جراحی عمومیاش را از دانشگاه علوم پزشکی قزوین گرفت به دنبال این رؤیا رفت تا امروز که رئیس بخش جراحی قلب مرکز طبی کودکان تهران است و قلب کوچک کودکان را جراحی میکند. اگرچه خودش گاهی به کنایه میگوید اشتباه کرده اما تمام آن کودکانی که سلامت قلب کوچکشان را با کمک او به دست آوردند، از اینکه او همچنان تیغ جراحی به دست دارد، خوشحالاند. ازآنجاکه او بخش بزرگی از عملهای جراحی سخت و پیچیده قلب کودکان را بهصورت داوطلبانه و در قالب طرح موسسه خیریه بینالمللی زنجیره امید و بدون گرفتن هیچ هزینهای انجام میدهد به سراغش رفتیم تا بهعنوان رئیس انجمن جراحان قلب ایران در مورد مسائل روز بهداشت و درمان صحبت کنیم.
اگر موافق هستید در مورد زنجیره امید صحبت کنیم. آیا زنجیره امید توانسته به عدالت اجتماعی کمک کند؟ و آیا توانسته به سطح علمی پزشکی کودکان و طب کودکان کمک کند؟
زنجیره امید قبل از شروع طرح سلامت، به خانوادهها کمکهای بسیار زیادی میکرد و به کسانی که نمیتوانستند از پس هزینه گزاف جراحی قلب کودکان برآیند کمک میکرد. قدرت اصلی دست مردم است یعنی مردم به همدیگر کمک میکنند و دولت در درجه دوم مطرح است، درواقع کسانی که درآمد خوبی داشتند به زنجیره کمک میکردند و زنجیره هم به مردمی که نیاز داشتند کمک میکرد. خانوادهایی که فرزندی بیمار دارد، دغدغه آنها فقط باید بهبودی فرزند دلبندشان باشد به عبارتی در نوبت ماندن یا هزینه درمان نباید در کار باشد، در بعضی کشورها مثل فرانسه علاوه بر درمان مجانی کودکان، محل اقامت درخور و حتی بلیت رفتوآمد هم در اختیارشان قرار میدهند. زنجیره امید به ایجاد عدالت نسبی کمک میکرد چون مردمی که داشتند به مردمی که نداشتند کمک میکردند و این بزرگترین کاری است که اجتماع موظف به انجام آن است یعنی کسانی که دارند باید به بقیه کمک کنند.
خانوادههایی هستند که به هر دلیل نمیتوانند به فرزندشان رسیدگی کنند، ولی درواقع حق مسلم کودک است که درمان شود. در ۱۵ یا ۲۰ سال پیش سیستم بهداشتی بهگونهای بود که متأسفانه بیماران بیبضاعت نمیتوانستند درمان شوند ولی خوشبختانه الآن درمان میشوند، زنجیره در رسیدگی به بعضی از کودکان کمک زیادی کرده و ازنظر آموزشی هم اقدامات مؤثری را انجام داده است. درواقع به سبب ارتباط با زنجیره امید فرانسه و ارتباطات بینالمللی دیگری که زنجیره دارد این امکان را فراهم کرده (و میکند) که سالانه، یک یا دو نفر از همکاران ما اعزام شوند و با مطالب روز دنیا آشنا و دورههایی ببینند یا تیمهایی از خارج از کشور دعوت میکردند تا به اینجا بیایند و بهاتفاق، عملهایی انجام شود که باعث پیشرفت تکنیکال و استراتژیهای درمانی ما شود، زنجیره در این زمینه هم کمکهای بسیار زیادی کرده است به هر صورت با کمکهای زنجیره امید، خانوادهها آرامش داشتند و میدانستند یک مؤسسهای هست که با مراکز درمانی خوب ارتباط داشته و به این طریق کمکهای زیادی انجام میدهد. به عبارتی زنجیره رسالت آموزشی و رسالت درمانیاش را انجام داده است.
شما از چه سالی با مؤسسه زنجیره امید همکاری داوطلبانه دارید؟
من از نیمه دوم دهه ۸۰ با زنجیره امید آشنا شدم، به دلیل ساختار بهداشت و درمان آن زمان، کودکان بیمار و بیبضاعت ایرانی و اتباع افغانستانی باید مقدار قابلتوجهی از هزینه درمان را میپرداختند، بیمارانی که بیمه نبودند، باید تمام هزینه را پرداخت میکردند. اگر اشتباه نکنم بیماران ایرانی سی درصد هزینهها را پرداخت میکردند و بقیه بر عهده بیمهها بود. گاهی اوقات سهم بیمار رقم قابلتوجهی میشد مثلاً ۴ یا ۵ میلیون تومان؛ زنجیره امید تمام هزینه هر بیماری که بضاعت نداشت را تقبل کرد. این باعث خوشحالی ما بود چون به همه بیمارانی که به ما مراجعه داشتند بدون توجه به وضعیت مالی آنها خدمات داشتیم. هر وقت بیماری میآمد و امکانات مالی نداشت، او را به زنجیره معرفی میکردیم و مشکل درمانش برطرف میشد. خلاصه میتوانستیم به تمام مریضها خدمتگزاری کنیم و شرایط خوبی بود. بهتدریج که طرح سلامت آمد این هزینهها کمتر شد؛ اما زنجیره امید کماکان در خدمت بیماران است.
در این سالها چند کودک با عملهای فوق تخصصی شما به زندگی بازگشتند و چه تعداد زیرپوشش زنجیره امید هستند؟
حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد مریضهایی که ما عمل میکنیم تحت پوشش زنجیره هستند و سالانه بین ۸۰ تا ۱۰۰ کودک، بدون دغدغه هزینه با حمایت زنجیره عمل میشوند. البته در حال حاضر اتباع افغانستان قسمت عمده کار ما و زنجیره امید است، این افراد در هیچ مرکز دیگری برای جراحی پذیرش نمیشوند، به عبارتی تمام مراکزی که جراحی قلب کودک میکنند به آنها میگویند باید به مرکز طبی بروید و با حمایت زنجیره امید ما میتوانیم بدون توجه به ملیت، خدماتمان را به کودکان ارائه دهیم.
جهت مطالعه متن کامل مصاحبه، میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
https://www.khabaronline.ir/news/1728671/%D